Wat houdt de incognito modus in?

 

Wanneer je een nieuw regulier browservenster opent, bijvoorbeeld in Internet Explorer, Google Chrome of Safari, wordt iedere activiteit die je hier invoert opgeslagen en geregistreerd. Dit is voornamelijk bedoeld om het systeem achter de browser te kunnen laten bepalen waar je interesses precies liggen. Hierdoor kunnen zoekresultaten worden aangepast en ook de advertenties die je ziet worden beïnvloed door het analyseren van je browseractiviteit. Echter wil je niet altijd dat dergelijke informatie in de logbestanden terecht komt. Bijvoorbeeld omdat je het apparaat met meerdere gebruikers deelt. Om te voorkomen dat alles wat je aan activiteiten uitvoert binnen de browser wordt geregistreerd kun je gebruik maken van de zogenoemde incognito modus.

Wil je volledig geheim internetten dan heb je nog een vpn server of een proxy er bij nodig.

 

browsers

 

Iedere bekende browser beschikt tegenwoordig over een dergelijke incognito modus. In sommige browser wordt dit anders genoemd, zoals privé browsen of InPrivate. Echter doen alle browsers binnen deze modus hetzelfde, er wordt namelijk geen geschiedenis opgeslagen. Daarnaast worden enkele andere activiteiten die je binnen de browser uitvoert niet in de logbestanden opgeslagen. Dit houdt in dat je op een redelijk niveau privé kunt internetten. Andere gebruikers binnen het gezin kunnen op die manier niet door je geschiedenis bladeren. Echter houdt deze modus niet in dat er geen persoonlijke gegevens naar de websites die je bezoekt wordt gestuurd. Een incognito modus is dan ook alleen van toepassing op je eigen apparaat, de website die je bezoekt ontvangt nog wel gegevens van je, zoals een ip adres.

 

 

De werking van de incognito modus

Wanneer je de browser opent kun je meestal bij de instellingen kiezen voor een incognito modus. Wanneer je deze aanklikt wordt er een nieuwe venster geopend. Hierbij worden de activiteiten die je uitvoert niet opgeslagen en geregistreerd in de logbestanden. Wel is het nog steeds zo dat je internet provider, de bezochte websites en bijvoorbeeld een werkgever beschikt over de persoonlijke gegevens die bij ieder site bezoek worden verzonden. Een incognito modus gebruik je dan ook niet wanneer je anoniem het internet op wilt, maar is uitsluitend bedoeld om andere gebruikers die gebruik maken van je apparaat niet in kunnen zien welke sites je bezoekt hebt. Daarnaast slaat ook de browser de activiteiten niet op, waardoor latere zoekopdrachten of advertenties niet worden beïnvloed door de browser activiteiten binnen de incognito modus. De incognito modus is er niet voor bedoeld om anoniem het internet te kunnen betreden.

 

Wat doen Cookies ?

koekjesDe meeste browser voorkomen niet alleen dat de gegevens worden opgeslagen. Sommige browser verwijderen ook de cookies die opgeslagen werden tijdens de activiteiten binnen de incognito modus. Wanneer je het venster van deze modus afsluit, worden ook de cookies weer verwijderd. Hierdoor heeft de websites die je bezoekt binnen deze modus geen invloed op bijvoorbeeld advertenties die vertoond worden in het normale venster. Daarnaast worden ook de bestanden die je download binnen de incognito modus niet weergegeven in het normale reguliere venster. Cookies worden onder andere gebruikt om de advertenties die je te zijn krijgt op je profiel aan te passen. Je bent dus voor verschillende diensten te volgen op basis van de cookies die binnen je browser worden opgeslagen. Wanneer je een website bezoekt kan het dan ook dat er automatisch cookies geplaatst worden, zodat je hier aan te herkennen bent.

Dit houdt dus in dat een incognito modus van pas komt wanneer je niet wilt dat andere gebruikers binnen het gezin in kunnen zien welke sites je precies hebt bezocht, echter ben je niet volledig anoniem.

Het beveiligen van een Macintosch PC

Lange tijd dachten MAC gebruikers te kunnen ontsnappen aan virussen en spyware. De afgelopen jaren zijn steeds meer mensen overgestapt van een Windows naar een MAC machine. De systemen die Apple heeft ontwikkeld werken natuurlijk ook enorm prettig. Mensen die eenmaal zijn overgestapt op een MAC willen vaak niet meer terug.

Hackers kijken ook mee
Hackers zijn natuurlijk ook altijd op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Ook zij zien dat er steeds meer mensen overstappen op de MAC. Daarnaast worden er ook steeds meer virussen ontwikkelt die gericht zijn op het schade toebrengen aan je MAC.

Virusscanner
Een virusscanner is tegenwoordig echt een must, ook als je een MAC gebruikt. Zonder virusscanner gebruik maken van je MAC is niet verstandig. Gelukkig zijn er meerdere gratis virusscanners te downloaden, speciaal voor de MAC. Je hoeft dus niet per se voor een betaalde virusscanner te kiezen. Een aantal gratis virusscanners zijn VirusBarrier Express, ClamXav en Dr. Web Light. Deze scanners kun je eenvoudig downloaden en installeren op je MAC.

Up-to-date
Als je gebruik maakt van virusscanners, zorg er dan voor dat deze up-to-date zijn. Zodra er nieuwe updates beschikbaar komen, installeer deze dan zo snel mogelijk. Als er een mogelijk tot automatisch updaten is dan raden wij je aan die optie aan te zetten. Je hoeft de virusscanner dan niet handmatig te updaten. Zo kun je de update ook niet vergeten namelijk.

Hoe herstel je verwijderde Gmail contacten?

 

Met de Gmail automatische toevoeging van de contacten waarmee je communiceert, is het schoonhouden van je adresboek een must. Je kan nu echter goed schoonmaken zonder je zorgen te maken dat je de verkeerde informatie verwijdert en dat je het niet meer terug kan krijgen.

Google Contacten heeft voldoende ruimte om adressen en informatie van al je vrienden en zakenpartners te bewaren. Helaas, het is niet al te kieskeurig over wie het toevoegt, zodat je gauw met info vol zit die je niet van plan was te bewaren. Als je contacten begint te verwijderen en plotseling acherkomt dat je de verkeerde uit je adresboek hebt verwijderd, heeft Gmail Contacten een herstelfunctie, genesteld in een van de menu’s.

Log eerst in op je Google Mail account

 

Stap 1: Klik op de pijl naast Gmail in de linker bovenhoek en kies Contacten.

 

Stap 2: Klik op de knop Meer boven je contacten en kies Contacten terugzetten.

Stap 3: Selecteer een tijdstip waarnaar je de toestand wilt terugzetten tussen 10 minuten geleden en 30 dagen (of kies Aangepast en daarna het aantal dagen, uren en minuten). Klik daarna op Terugzetten.

 

De verwijderde, samengevoegde en bewerkte contacten zullen allemaal worden hersteld vanaf het tijdstip die je hebt gekozen.

 

Auteur: Nicole Cozma

Nicole Cozma heeft een affiniteit met Android apps en apparaten, maar houdt van technologie in het algemeen.